O AUTOROVI

Jsem odborník v oblasti poskytování a řízení zdravotnické péče a výzkumník v oblasti sociálního akčního výzkumu exponovaných profesí a analogových simulací vesmírných misí. Zajímám se o lidské potřeby v extrémních prostředích. Jsem autorem blogů o zdravotnictví a vědě. Rád píšu o využívání poznatků získaných z vesmírného programu v péči o pacienty na Zemi. Jsem propagátorem ošetřovatelství jako vědy. Zajímám se také o lidské zdroje ve zdravotnictví a odolnost zdravotnických týmů ve stresových podmínkách.

Komunikace vědy:

"Objevujeme vesmír, abychom nakonec objevili sami sebe."

ČLÁNKY A ODKAZY:

Friday, March 16, 2018

Plíce se ve vesmíru hojí pomaleji

Foto: NASA
Na palubě Mezinárodní kosmické stanice probíhá zajímavý výzkum, který se zaměřuje na problematiku hojení a tvorbu nové plicní tkáně v prostředí mikrogravitace.

Experiment, který připravili vědci z Texaské univerzity ukazuje, že v podmínkách mikrogravitace, se plicní tkáň hojí pomaleji, než na Zemi. Loni v srpnu vědci na ISS poslali 15 vzorků plicní tkáně, na kterých prováděli experimenty po dobu pěti týdnů. Ty samé experimenty byly paralelně prováděny také v laboratoři na Zemi. Výsledek ukázal, že na Zemi probíhaly přirozené ozdravné procesy plicní tkáně mnohem lépe, než na oběžné dráze. To je důležité vědět důležité vědět pro případ plicního onemocnění astronautů při dlouhodobých kosmických misí. 
Tenhle poznatek je velmi zajímavý také pro medicínu pozemskou. Dlouhodobé  uložení člověka na lůžku, (které se používá také, jako pozemní analog studia účinků mikrogravitace na lidský organismus), má jako jednu z možných komplikací, rozvoj zánětů plic. To vidíme hlavně u starých nemocných, např. po zlomeninách krčku kosti stehenní.
Foto: NASA/Joan Nicholas

Za normálních okolností je to právě samotné dýchání, které má pozitivní vliv na ozdravné procesy v plicích. Ve vesmíru však, podobně, jako při dlouhodobém setrvávání pacientů na lůžku, může docházet (ve vesmíru působením mikrogravitace; na lůžku nepřirozeným vektorem působení gravitace) ke zpomalení těchto ozdravných procesů, např. důsledkem změn distribuce tělesných tekutin, či stagnací hlenu v plicích.

Exeriment je součástí rozsáhlého výzkumného projektu celým názvem , The Effect of Microgravity on Stem Cell Mediated Recellularization - The Effect of Microgravity on Stem Cell Mediated Recellularization (Lung Tissue), který zkoumá možnosti využití kmenových buňek, pro léčbu plicních onemocnění. Výzkum na palubě ISS je zajímavý zejména z bioinženýrského hlediska, kdy je sledován růst nové plicní tkáně - tzv. recelularizace, při dodávání růstových faktorů.

Poznatky výzkumu budou mít využití například v transplantologii, kdy pomohou ve snahách o zamezení rejekce-odmítnutí transplantovaného orgánu pacientovým organismem.

Zdroj: https://www.chron.com/news/nation-world/space/article/Research-shows-lungs-heal-more-slowly-in-space-a-12714421.php#photo-15152852

VÝZKUM, VÝSLEDKY, PUBLIKACE:

Nejnovější publikace/prezentace:

•BOHÁČEK, Pavel, 2023. Specifika pracovní zátěže psychiatrických sester [prezentace] , Sjezd vojenské psychiatrie a psychologie, Útav leteckého zdravotnictví - Praha, Pardubice, 20.10. 2023, ev. č: AKPČR/PHA/OK/187/2023
•RADJENOVIČOVÁ, Blanka a Pavel BOHÁČEK, 2023. Pracovní podmínky sester: XV. ročník celostátní konference "Kvalita zdravotní péče a akreditace" [prezentace]. 12.9. 2023. Hotel Occidental Praha 4.